Logo
038-2223372

Toegankelijkheid

 

Over toegankelijkheid:

Het onderwerp toegankelijkheid heeft de afgelopen jaren steeds meer aandacht gekregen. Het is in de wet vastgelegd dat gebouwen (voor wonen, werken, leren en recreëren) ook toegankelijk moeten zijn voor mensen met een lichamelijke beperking. Deze wet is gebaseerd op het VN verdrag inzake de rechten van personen met een handicap.

Wat is toegankelijkheid?

Met toegankelijkheid wordt bedoeld: bereik-, betreed- en bruikbaar voor mensen met een lichamelijke beperking. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om mensen in een rolstoel en mensen die slecht ter been zijn, slechtzienden, slechthorenden, mensen met een hulphond of die problemen met hun conditie hebben als gevolg van een (chronische) ziekte. 

Bereikbaar:

Betekent: kan iemand gemakkelijk bij een accommodatie (hotel of vakantiewoning) komen, is er parkeergelegenheid dichtbij, kun je (tijdelijk) bij de ingang parkeren, is er een invalidenparkeerplaats en zijn de wegen en paden naar een accommodatie vrij van obstakels, vlak, verhard en goed verlicht?

Betreedbaar:

Kun je gemakkelijk binnen komen, Is er een hellingbaan of lift aanwezig. Is de deur breed genoeg, gaat deze gemakkelijk open, is er eventueel een elektrische deur en is er voldoende ruimte om met een rolstoel te draaien? 

Bruikbaar:

Zijn de accommodatie en voorzieningen bruikbaar voor iemand met een lichamelijke beperking. Is de vakantiewoning gelijkvloers of is er een slaapkamer en badkamer op de begane grond, zijn de keuken en het sanitair aangepast voor bijvoorbeeld iemand in een rolstoel? Maar ook: is het aanrecht onderrijdbaar, kun je in de kastjes komen, kun je met je rolstoel in het sanitair komen, zitten er beugels naast het toilet en is er een douchestoeltje aanwezig of zelfs een douchebrancard, een tillift of hoog-laag bed?

Al deze informatie vindt u op de website ElkeBeperking.nl. Zo kunt u bepalen of een accommodatie geschikt voor u is en voldoet aan uw wensen en behoeftes.

Tabblad toegankelijkheid:

Op de pagina van een deelnemende accommodatie vindt u naast algemene informatie en informatie over de omgeving van de accommodatie ook informatie over de toegankelijkheid en voorzieningen voor mensen met een lichamelijke beperking. De aanwezige voorzieningen voor mensen met een beperking staan hier vermeld.

Hulpmiddelen en zorg:

Bij verschillende accommodaties is zorg ter plekke aanwezig. Soms is het mogelijk om hulpmiddelen en zorg via een thuiszorgorganisatie te regelen. Mogelijk wordt dit via uw zorgverzekeraar of uit uw PGB vergoed. Krijgt u thuis vergoeding voor verzorging door thuiszorg, dan kunt u dat vaak ook tijdens uw vakantieadres krijgen en vergoed krijgen.